In English
Nyheter Om Oss Ryssland Skandinavien Saltvatten Andra Resmål
Nyheter - Nyhetsarkiv - Nyhetsbrev - Reseprogram - Goda renprodukter
Rapport öringsfiske Island Laxa

2012-02-24

Utmanade fiske i fantastisk natur på Island. Många öringar över 50 cm med 74 cm på topp. Island har bra förbindelser från Sverige, du kan fiska samma dag som resan börjar och priset är rimligt.

Efter en snabb resa och transfer från Arlanda kunde vi blöta flugorna i Laxa redan samma kväll ? en av fördelarna med Island jämfört med de flesta andra öringdestinationer i världsklass där man får sukta minst ett dygn innan fisket kan starta. Det finns många Laxa på Island, älven vi skulle fiska i har bara öring i den övre delen och ligger nära Akureyri. Den är uppdelat på två områden, Laxardalur och Myvatn, med olika karaktär. Myvatn-sträckan ligger längst upp och avvattnar den stora sjön Myvatn. Det är en mycket omväxlande sträcka med in- och utloppsströmmar och andra uppenbara ståndplatser i de många poolerna där många är rejält djupa. Dessutom backar spiggätare ner till de översta poolerna från Myvatn. Eftersom det inte var fullt på sträckan fick vi förmånen att fiska där med två spön varje dag med en av våra guider.

Laxardalur ?sträckan var vår huvudsträcka för de andra sju spöna och boende på lodgen. Älven är här mestadels grund och bred, man kan i stort sett vada överallt. Vid lugnväder gick vi och spanade efter vak och sen var det bara att vada för att kunna lägga sina kast. Bara och bara förresten, det som kläckte i slutet på juli 2011 var riktigt små kryp så kombination liten mörk nästan osynlig fluga och tunn tafs var en utmaning. En trekilosöring som drar runt med hela fluglinan i en stor älv med 0,14 tafs har oddsen med sig. Svårt blev det också när det var blåsigt och ruggigt och vi inte såg vaken. Det kändes ibland som att leta efter en nål i en höstack med nymf eller streamer i vattenmassorna.

Men bra med öring fick vi! En flaska skumpa hägrade som pris för längsta öring. Rätt snabbt var vi uppe i drygt 60 cm men det ökade under veckan och Tomas Sköld toppade på slutet med en riktig feting på 74 cm, sådär 4,5 kg, som togs på en liten svart nymf på Myvatn-sträckan. Sammanfattningsvis riktigt bra men krävande fiske, speciellt på Laxardalur-sträckan. Men jag tar hellre lite färre fisk på vak och torrfluga än att köra nattfiske med hiskeliga streamer. En bra dag på Laxardalur-sträckan kan du ta fem, eller tom tio öringar över 50 cm och du får många chanser. Är det blåsigt och kallt kanske du får kämpa hela dagen för att få en. Myvatn-sträckan fiskar bra även vid ruskväder med streamer. Utseendet på öringarna varierade mycket, från tjocka leoparder till lite smalare hanfiskar men också silverblanka som såg ut som havsöringar.

Fiskesträckorna är långa, totalt ett par mil, och man fiskar två pass om dagen med avbrott för långlunch (max 12 timmars fiske per dag på Island). Guiderna har förstås bilar men ska ni fiska på egen hand behövs bil. Tar för mycket fisketid att gå uppåt 7 km fyra gånger om dagen? Vi tyckte det var helt OK att cruisa längs älven i bilen, stanna till och spana efter vak och du har enormt mycket vatten för dig själv. Lodgerna kommer aldrig vara med i nåt inredningsmagasin men är rymliga, moderna och har kanonkäk.
 
© 2005 Fishingnorth | E-post: info@fishingnorth.com