In English
Nyheter Om Oss Ryssland Skandinavien Saltvatten Andra Resmål
Nyheter - Nyhetsarkiv - Nyhetsbrev - Reseprogram - Goda renprodukter
Cuba reseinformation


Cuba - Jardines de la Reina

Fisket
Fisketiderna är helt upp till gästen vilket skiljer sig från många andra destinationer. Vår fiskedag börjar normalt med frukost kl 07.00 och avgång för fiske från kl 07.45. Många fiskare väljer att återvända till båten för en trevlig lunch. De flesta flats ligger inom 45 minuter tur från båten och det kan vara trevligt att äta lunch i skuggan och ta det lite lugnt och koppla av före en lång eftermiddag med fiske. Andra som ska åka längre eller som vill spendera hela dagen på flatsen kan göra det genom att begära en lunchbox kvällen innan. Du kan som gäst fiska till sent på kvällen, så sent att vi får dig tillbaka till båten till soluppgången.

Boende

Mitt i fisket! Boendet i Jardines de la Reina är beläget mitt i fiskeparadiset. Ni bor på stora båtar som närmast påminner om flytande hotell. Huvudbåten La Tortuga ligger fast förankrad, medan de andra erbjuder flexibilitet, större rörelsefrihet och exklusivitet för mindre grupper.

Här finns pris och upplägg för respektive destinationer som erbjuds 2009-2010

Cayo Largo
Tortuga
Ana Maria
Perola
Rancho

Tortuga

La Tortuga betyder Sköldpaddan och är en 33 meters dubbeldeckare med 7 dubbelhytter för gäster. Det är en stabil båt av stål, permanent ankrad i en skyddad kanal ? den rör sig alltså inte ens en tum. Risken att bli sjösjuk är obefintlig. Varje hytt har egen toalett och dusch med varmvatten, samt reglerbar luftkonditionering. Restaurangen är luftkonditionerad och maten som serveras är enkel men välsmakande och fräsch. Utanför restaurangen finns en bar och uteterrass där eftermiddagspizza och allehanda drycker serveras. Detta gör det till en bekväm vistelse hemifrån. La Tortuga kan normalt ta mot 14 fiskare, två per rum. Här finns satellit telefon som möjliggör kommunikation med världen utanför.

Eplorador

Explorador är en 23 m lång yacht. Den är inte helt ny men fortfarande bekväm och i bra skick. Det finns fyra dubbelrum, där 2 per sida delar badrum med varandra. Det finns gott om varmvatten i duscharna och varje rum har luftkonditionering. Måltider serveras vanligtvis på insida däck. Kocken på Explorador gör ett underbart jobb och middagarna består främst av havets delikatesser i form av färsk fisk, lobster och musslor. För Er som önskar någonting annat så är både kyckling och fläskkött möjligt att få. Sallad och färsk frukt serveras varje dag liksom delikata desserter. Guiderna bor på Explorador tillsammans med gästerna och det ger flexibiliteten att åka precis var du vill runt detta enorma ö system för att hitta det absolut bästa fisket. Det är det som är nyckeln till Exploradors popularitet. Den ideala fiskegruppen består av fyra fiskare med två guider och två skiffs som är tillgängliga hela tiden.

Halcon

Halcon är en 25 meter lång yatch, nyligen renoverad till sitt ursprungliga skick och lyxigt inredd. Den är utrustad med sex kabiner och tre badrum. Bra duschar med gott om varmvatten. Uppe på finns det en stor salong, som är luftkonditionerad och en perfekt plats att ta en drink på efter en hel dags fiske. Måltiderna serveras på däck där det vanligtvis är en skön bris. Kocken på Halcon gör ett underbart jobb med maten. Middagarna består främst av havets delikatesser i form av färsk fisk och lobster. För Er som önskar någonting annat så är både kyckling och fläskkött möjligt att få. Sallad och färsk frukt serveras varje dag liksom delikata desserter. Guiderna bor på Halcon tillsammans med gästerna och det ger flexibiliteten att åka precis var du vill runt detta enorma ö system för att hitta det absolut bästa fisket. Det är det som är nyckeln till Halcons popularitet. Den
ideala fiskegruppen består av åtta fiskare med fyra guider och fyra skiffs som är tillgängliga hela tiden.

Skiffs - guidebåtarna

När man fiskar efter tarpon, permit och ibland bonefish sker fisket från båt. På stora flats angränsande till öppet hav krävs både skickliga guider och bra båtar. Vi använder oss av Dolphin Super skiffs, utrustade med pole-plattform och 60hk Yamahamotorer. Båtarna är tillverkade i Miami i ett enda syfte ? att fiska på flats. Det är en fröjd att ena sekunden blåsa fram på öppet hav 30-35 knop för att därnäst stå i fronten och erbjuda en mötande tarpon en munsbit. Bra båtar är av stor vikt vid fiske på flatsen, de skall klara rejäl sjö, samtidigt som de ska vara stabila och gå att påla fram ljudlöst, för att inte skrämma skygga fiskar. I Jardines de la Reina har Du alla möjligheter att komma tätt inpå även de mest lättskrämda fiskarna ? stora bonefish och permits. Med de väl tilltagna motorerna är det inte några problem att täcka av 40-60 kilometer under en dags fiske.

Utrustning

Spön

Lämplig utrustning för fisket vid Jardines de la Reina är ett klass 7 eller 8, ett klass 9 eller 10 och ett klass 11. Det lättaste spöt använder Ni vid fiske efter bonefish. Tänk på att det kan vara blåsigt och det är lättare att bibehålla precisionen med ett lite tyngre spö ? så ta en 8:a om Du har det. Mellanspöt tacklar Du för permit eller baby-tarpons i kanalerna, och det tyngsta spöt använder Du för tarpon på flatsen. Du kan även ha med ett extra spö i mellanklassen tacklat för barracuda, jacks och andra bonusfiskar. Vettigt är att alltid ha två spön tacklade för tarpon och permit. Lämpligt är att använda 4-delade spön då Ni från och med 2004 måste skicka spöna med bagaget (nya säkerhetsbestämmelser på de internationella flygplatserna). Reser Ni i sällskap kan det vara bra att ha något reservspö av varje typ per 2 eller tre fiskare.

Rullar

Rullen är viktig vid saltvattenfiske. Den skall vara anodiserad eller behandlad för att tåla saltvatten, ha bra med linkapacitet och ha ett bra bromssystem. Storspoliga rullar av typen Vision XLA eller Loop Evotec är att exempel på mycket bra rullar för detta fiske. Tänk dock på att alltid rengöra rullarna i sötvatten efter fisket, även om rullarna i sig tål det. Saltet kristalliserar sig och ställer till problem även om inte rullarna börjar rosta. Rullarna ha 150-200 meter 20-punds backing för bonefish, 150-200 meter 30-pundsbacking för babytarpon, permit, jacks och cudas. För det tyngsta spöt rekommenderas 250 meter 30 /40-pundsbacking.

Linor

För fisket efter bonefish och tarpon i kanalerna är en flytande lina att föredra. För Flatsfisket efter tarpon och permit är en clear-tip det givna valet ? både för sin presentation och för sina kastegenskaper. Investera gärna i saltvattenlinor ? de är gjorda för salt vatten och heta dagar. Vanliga fluglinor har en tendens att förvandlas till kolasnören efter några timmars kastande i solen.

Tafsar

Tafsarna för bonefish bör vara 9-12 fot med en o,22-0,28 spets. För permit bör den ligga i samma längd men med en tip på 0,28?0,35. Tarpon fiskas med en 9 fots tafs med tip på 0,40-0,45 där en shock-tippet avslutar mot flugan. Den är normalt av några decimeter 0,80 eller 1,00 monofilament, som man blötlägger och sträcker. Lämpligt är att göra detta hemma och ta med sig ett 10-tal halvmeterlånga tafsar i en av spötuberna. Om Ni vill fiska efter cuda krävs ståltafsar av kraftig modell.

Vadningsutrustning

Här behövs inga vadare ? men väl ett par bra skor. Det finns särskilda skor för flats fiske, vilka normalt sett är bra. Annars funkar det även med ett par lättare vadarskor med neoprensocka. Det viktiga med skorna är att de ger ett skydd mot snäckskal och koraller, vilka annars lätt kan vara upphov till svidande infektioner.

Klädsel

Bra att tänka på vid fiske i JDR är att ha nog med kläder ? för att skydda sig mot solen. Att stå längst fram i en båt 8 timmar om dagen på öppet vatten med solen i stort sett i zenit
frestar på. Försök att ta med kläder som skyddar från solen men samtidigt släpper igenom vinden, så att Du får kylning. Plagg som torkar snabbt är bra då man ofta vill skölja ur de saltindränkta (och förhoppningsvis fiskstänkta) kläderna. Shorts funkar bra men ta med ett par långbyxor också för de varmaste dagarna. Var alltid noga med att smörja Dig flera gånger under en dag - framförallt öron, näsa och fötter, vilka annars tar väldig skada. Keps eller mössa är ett måste i värmen.
Guidebåt - skiff


Boende på båten Tortuga.
© 2005 Fishingnorth | E-post: info@fishingnorth.com